Al van oudsher worden sommige lichaamsvormen mooier bevonden dan andere, hoewel de schoonheidsnormen zelf aan verandering onderhevig zijn. De ene keer verkiest men weelderige vormen, dan weer is een slanke lijn het ideaal. Tegenwoordig hechten we vooral waarde aan harmonie en evenwicht. Plaatselijke vetophopingen, soms erfelijk bepaald, verstoren het evenwicht en worden als onesthetisch gezien. Als ook diëten en intensief sporten niet helpen, is liposuctie een goede oplossing. Liposuctie is één van de meest uitgevoerde plastische ingrepen.

Liposuctie betekent dat vetweefsel onder vacuüm wordt verwijderd. Het is geen behandeling tegen zwaarlijvigheid, aangezien het gaat om de verwijdering van plaatselijke vetophopingen. Dunne buisjes worden in het onderhuidse vetweefsel ingebracht via een heel klein sneetje (2-3 mm) en een speciale vloeistof wordt ingespoten in de te behandelen zone. Nadat deze vloeistof even heeft ingewerkt, worden de vetcellen voorzichtig en gelijkmatig verwijderd. De chirurg zorgt ervoor dat huidonregelmatigheden voorkomen worden.

Wat moet ik weten over deze ingreep?

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. De ingreep duurt normaal 1 tot 2 uur, maar is afhankelijk van het aantal en de grootte van de te behandelen zones.

Voor de operatie wordt u onderzocht door een anesthesist, die u zal uitleggen hoe de verdoving in zijn werk gaat. In de periode voor de operatie dient u bloedverdunners, vitaminepreparaten en alcohol te mijden, en mag u ook niet roken.

Net na de ingreep kan er sprake zijn van lichte pijn, die echter perfect onder controle te houden is metde voorgeschreven pijnstillers. U moet mogelijk één nacht in ons hospitaal blijven. U herstelt snel en littekens verdwijnen na verloop van tijd. De littekens zijn sowieso erg klein, aangezien de incisies niet groter zijn dan enkele millimeter. Na de operatie krijgt u een speciaal korset of panty aangemeten, die u een drietal weken moet dragen. Zwellingen of bloeduitstortingen zijn mogelijk, deze verdwijnen echter snel. Na 5 dagen volgt een medische controle en wordt er beslist of er nog opvolging nodig is.

Net na de ingreep kunnen er wat bloeduitstortingen zijn, die echter snel zullen genezen. In het begin zult u geen verschil merken in uw lichaamsgewicht. Dat komt door de zwelling, die een 20 à 25 dagen zal aanhouden. Na 1,5 tot 2 maanden neemt uw lichaam zijn definitieve contouren aan. Als, wegens de levensstijl of het eetpatroon, het lichaamsgewicht na de ingreep terug zou toenemen, wordt het extra gewicht gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Er zijn geen opvallende plaatselijke vetophopingen. Uiteraard is het belangrijk genoeg te bewegen en gezond te eten om op gewicht te blijven.

Met deze korte uitleg willen we u een algemene kijk geven op de ingreep en nabehandeling. Contacteer gerust onze medewerkers als u meer informatie wenst. Ze leggen u graag alles stap voor stap uit tijdens een persoonlijk gesprek.