Kaal worden en haaruitval

Voor veel mannen is haarverlies een serieus probleem. Voor vrouwen is het een complete nachtmerrie. Vaak is kaal worden erfelijk bepaald. De meest voorkomende erfelijke vorm van haaruitval is alopecia androgenetica, waarbij het mannelijke hormoon testosteron een grote rol speelt. Tussen 30 en 45 jaar worden ongeveer 45% van de mannen door deze vorm van haaruitval getroffen. Een percentage dat met de vorderende jaren alleen maar stijgt. Vrouwen hebben minder testosteron dan mannen, en hebben dus minder vaak te kampen met deze vorm van haarverlies.

Er zijn nog andere verschillen tussen mannen en vrouwen. Bij mannen begint het haarverlies meestal aan de voorkant van de schedel. Er ontstaan inhammen en de haargrens trekt terug. De haren midden op het hoofd verdwijnen, wat overblijft is een ‘kroontje’. Vrouwen worden zelden volledig kaal. Het haar midden op het hoofd wordt geleidelijk dunner, zodat uiteindelijk de hoofdhuid zichtbaar wordt.

Naast alopecia androgenetica zijn stress, medicijngebruik, ijzertekort en schildklierafwijkingen mogelijke oorzaken van haaruitval. Deze factoren leiden zelden tot volledige kaalheid. Bij een kankerbehandeling gebeurt het wel dat de patiënt volledig kaal wordt.

Hoe werkt een haartransplantatie?

 Hoewel er verschillende methodes zijn, zijn zowat alle haarspecialisten het er over eens dat de FUE methode te verkiezen is, omdat ze zo goed als pijnloos is en geen bloedingen veroorzaakt. Bij deze methode wordt de te behandelen zone van de hoofdhuid eerst gefotografeerd en de beelden opgeslagen. De donorzone, van waar de haarfollikels geoogst worden, wordt eveneens onderzocht, de plaats van de nieuwe haarlijn wordt besproken en bepaald, in overeenstemming met de leeftijd van de persoon en de gelaatsproporties. Dan begint de ingreep, onder beperkte, plaatselijke verdoving. Haarfollikels vanuit de nek en de achterkant van de oren worden één voor één verwijderd en geklasseerd. De transplantaten worden in een speciale vloeistof bewaard, bij constante temperatuur. Vervolgens worden in de donorzone kleine kanaaltjes gemaakt, waarlangs de follikels één voor één worden ingeplant. Dit is een arbeidsintensief proces, dat ongeveer 6 uur duurt. Tijdens 1 haartransplantatie behandeling kunnen er ongeveer 4000 grafts geplaatst worden, dit komt overeen met 10.000 à 12.000 haren.

 Omdat de nek en de zone achter de oren genetisch zijn voorbestemd om niet kaal te worden, zijn dit de uitverkoren donorzones voor haartransplantatie. Na de haartransplantatie met de FUE methode zijn er minuscule gaatjes op de plaats van de haartransplantatie. Deze zijn niet hinderlijk voor de patiënt en zijn niet meer zichtbaar zodra het haar terug groeit op deze plaatsen. De ingreep brengt zo goed als geen bloedingen mee.

 Een succesvolle haartransplantatie begint met een grondig onderzoek door een gespecialiseerd plastische chirurg. Er wordt nagegaan wat de patiënt precies verwacht, en er wordt een planning gemaakt.

Waarom kiezen voor een haartransplantatie in Istanbul? 

Het Aesthetic Center staat bovenaan de lijst met beste haartransplantatieklinieken in Turkije. Met een klein team van plastische chirurgen gaan ze voor het beste resultaat,  met de meest geavanceerde technieken. Daar de loonkost in Turkije een stuk lager ligt dan bij ons, is een haartransplantatie in Turkije ongeveer 70% goedkoper dan in België of in Nederland.