Een mooie, volle baard is voor veel mannen een symbool van mannelijkheid. In sommige landen en culturen, zoals het Midden-Oosten, is het dragen van een baard een traditie waar men niet graag van afwijkt. En tenslotte is de baard voor veel mannen een goede manier om littekens van puistjes of brandwonden in het gelaat te verbergen. In al deze gevallen zorgt onregelmatige baardgroei vaak voor onzekerheid en een dalend gevoel van eigenwaarde.

Meestal is de baardgroei genetisch bepaald. Chirurgische ingrepen, ongevallen, brandwonden, auto-immuunziekten of een verstoorde hormonenspiegel zijn andere oorzaken van ontoereikende of onregelmatige baardgroei, de zogenaamde verstrooide baard. Het is dan ook aangeraden, als men een fysieke oorzaak vermoedt, van eerst de testosteronspiegel te laten nakijken.

De FUE-techniek voor baardtransplantaties heeft ervoor gezorgd dat de transplantatie veel minder ingrijpend is voor de patiënt, en dat het resultaat heel natuurlijk oogt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het aantal baardtransplantaties de laatste jaren sterk toeneemt.